joi, 3 noiembrie 2011

Sală cu şi fără proteină din zer

După cum toată lumea ştie, proteina este unul din cei 3 nutrienţi de care avem nevoie, ceilalţi fiind carbohidraţii şi lipidele.
De asemenea, orice persoană ce merge la sală pentru a obţine muşchiuleţi ştie că are nevoie de un aport mai ridicat de proteine. Desigur, sunt total de acord cu asta, dar ce înseamnă aport mai ridicat. Eh, despre asta vom discuta într-un articol viitor, acum vreau să mă concentrez strict pe rezultatele obţinute cu suplimentele ce conţin proteină de zer.

Pe scurt, studiul este făcut de Universitatea Jyvaeskyla din Finlanda. Se iau 31 de tineri în jurul vârstei de 20 de ani, fără experienţă prea mare în antrenamentele de forţă. Se împart în 2 grupuri PROT (proteină) şi PLAC (placebo). Pentru a face un pic mai interesant studiul şi să zicem mai realist, cei din grupul PROT şi PLAC se vor antrena pe tot parcursul celor 21 de săptămâni de studiu, de 2 ori în fiecare săptămână, antrenament full-body mititel, iar cei din grupul CONT (control) pur şi simplu vor sta degeaba.
Astfel, cei din grupul PROT a primit 15g proteină din zer înaintea, dar şi imediat după antrenament. Desigur, cei din grupul PLAC au primit...placebo.

Ceea ce este cu adevărat interesant, este faptul că diferenţă câştigului în masă musculară al grupului PROT, adică cei ce au consumat proteină, nu este atât de mare pe cât toată lumea s-ar fi aşteptat.


Desigur, grupul de control nu a scăzut, nici nu a crescut, aşa cum trebuia de fapt să se şi întâmple.

Vorbim aşadar de un câştig de ~2,6 kg de masă pentru grupul ce a primit placebo şi si ~3,1 kg pentru cei din grupul ce a primit proteină. Asta înseamnă undeva la 500g câştig în masă pentru grupul ce a primit câte 15g proteină din zer, înainte şi după antrenament.
În mod personal, nu mi se pare a fi o diferenţă atât de mare, ceva să pot spune wow, ce eficient este suplimentul de proteină. De asemenea, trebuie notat faptu' că această diferenţă "mare" de 500g a apărut la nişte tineri începători, o persoană cu vechime în sală va observa beneficii cu mult mai subţiri.

Cât de mult contează aceste ~500g în plus, obţinute pe parcursul a 5 luni, fiecare este liber să decidă. De asemenea, poate aşa sper să înţeleagă mai multe persoane că secretul nu stă în shakeul de proteină ce-l iau în zilele de antrenament.
Totuşi, trebuie să recunosc, dacă vrei să obţii maximul din antrenamentele tale, da, cred că un astfel de supliment merită. Concluzia este simplă: fiecare e liber să decidă dacă banii daţi pe suplimentul de proteină chiar merită, având în vedere câştigul modest de masă obţinut. Dar, dacă scopul final este un corp cât mai armonios şi obţinerea unor rezultate cât mai aproape de maxim, consider ca suplimentarea e destul de eficientă, chiar dacă, repet, vorbim de doar un câştig modest, în dauna cheltuirii unei sume mari de bani. De ce sume mari? Căci 100% WGS, MioFusion sau NytroTech nu sunt proteine de calitate, ci lături.

De luat în considerare este următorul fapt: dacă există un buget restrâns, nu foarte bogat pentru suplimente, cel de proteină trebuie pus în coada priorităţilor, deoarece complexul de vitamine, grăsimile sănătoase Omega3, lecitina şi desigur, nu în ultimul rând enzimele digestive trebui să aibă întâietate, aducând mult mai bune beneficii sănătăţii per total.  Se pot adăuga unul-doi antioxidanţi şi unul-doi adaptogeni pe lista de suplimente cu prioritate, lista unde proteina repet, este ultima, coada cozii. Desigur, nu doar ăsta e motivu' principal, ci şi faptu' că suplimentu' de proteină poate fi foarte simplu şi poate chiar mai eficient înlocuit de o masă bună, ca la carte servită.

Într-unul din articolele viitoare vom vorbi despre cantitatea de proteina necesară la o singură masă/ingerare, un alt mit destul de întâlnit şi o greşeală destul de întâlnită în acest sport.

Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu